Maak nu hier online een afspraak

podoloog
  Home Over ons Diensten & producten Informatie Contact

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

  Therapiezolen
 

Voor therapiezolen zijn verschillende benamingen in omloop. Zoals podologische inlay, podotherapeutische zolen of ook wel functionele ortheses. De meeste mensen noemen ze echter steunzolen. Vanuit mijn optiek is dat echter niet de juiste benaming, omdat elke willekeurige inlegzool steun kan geven. Daarom noem ik op onze website de zolen die ik voor u maak: therapiezolen.

Wanneer u de therapiezolen gaat dragen, heeft uw lichaam enige tijd nodig om zich aan te passen aan de nieuwe houding die door het dragen daarvan wordt bewerkstelligd. Dit kan zich de eerste paar weken uiten in spierpijn. Verschillende spierketens worden immers anders aangespannen. Niet iedereen heeft hier last van en de spierpijn gaat vanzelf over.

Om een te grote overgang te voorkomen, werk ik als podoposturaal therapeut met een zogenaamd opbouwsysteem. Een te grote overgang zou naast spierpijnen ook kunnen leiden tot nieuwe klachten.
Daarom zijn tussencontroles noodzakelijk:

  • enkele weken na het eerste gebruik van uw therapiezolen
  • daarna met tussenpozen van enkele weken tot maanden
  • vervolgens eenmaal per half jaar of eenmaal per jaar

Bij deze controles wordt uw houding opnieuw geanalyseerd en kunnen eventueel noodzakelijke correcties worden aangebracht.

Ook kan het voorkomen dat uw houding door therapiezolen zodanig verandert, dat deze zolen op een gegeven moment niet meer nodig zijn! Mochten zich tussentijds klachten voordoen, kunt u gerust contact met ons opnemen.

 

Tips voor het gebruik van uw therapiezolen

Naar aanleiding van voetproblemen, rug- of nekklachten of andere houdingsgerelateerde problemen, heb ik een paar therapiezolen voor u gemaakt, die specifiek zijn afgestemd op uw voeten. Het zijn zolen die veelal bestaan uit verschillende elementen, meestal van kurk. Kurk heeft een hardheid die optimaal is voor de reflexwerking. Indien gewenst of noodzakelijk, kan er ook gebruik gemaakt worden van zachtere materialen. Door de speciale opbouw van de zolen worden uw voeten gestimuleerd de juiste houding aan te nemen wanneer u staat of loopt.

Hier volgt een aantal punten waarmee u rekening kunt houden

1) Therapiezolen worden individueel voorgeschreven en speciaal afgestemd op uw voeten. Therapiezolen zijn persoonlijk maatwerk en kunnen dus niet door anderen worden gebruikt.

2) De eerste 14 dagen noemen wij de 'gewennings- of inloopperiode'. Eventuele 'gewenningsklachten' of 'inloopklachten' moeten dan zijn verdwenen. Is dat niet het geval, neemt u dan contact met mij op, dan zal ik correcties doorvoeren, die de klacht verhelpen.

3) Bij therapiezolen is het gebruikelijk dat deze in de loop van de draagtijd moeten worden aangepast. Het is echt maatwerk en een optimale fijnafstemming zorgt voor reductie of het verdwijnen van klachten. In principe worden correcties/aanpassingen meestal niet binnen de eerste 8 weken verricht, omdat de zolen de stand van uw voeten beïnvloeden en uw houding hierdoor na verloop van tijd verbeteren. Op die manier corrigeren ze als het ware uw houding. Als een aanpassing is gewenst dan zullen wij die doorvoeren tijdens de nacontrole.

4) Wanneer u voor het eerst uw therapiezolen gebruikt, dan kan het voorkomen dat ze niet direct comfortabel aanvoelen. Het gebruikte materiaal is grotendeels hard om de gewrichtjes in uw voet(en) in de gewenste stand te dirigeren. Uw voeten zijn daaraan (nog) niet gewend. Het kan bijvoorbeeld voorkomen, dat u aanvankelijk wat druk ervaart onder de voetholte. Ook de rand achter de bal van de voet kan in het begin goed voelbaar zijn, evenals een bepaalde druk onder de hiel. Houdt u daarbij in gedachten dat dit nodig is voor de bevordering van een betere houding. Wanneer u echter irritatie of pijn ervaart, neemt u dan contact met ons op.

5) Met het bovenstaande in gedachten attenderen wij u er op, om geleidelijk te wennen aan uw therapiezolen. Uw lichaam heeft tijd nodig om aan de nieuwe houding te wennen. Tijdens deze gewenningsperiode is spierpijn langs de buitenkant en achterzijde van uw benen een normaal verschijnsel, dat echter vrij snel verdwijnt.

6) Wij adviseren een geleidelijke opbouw in het dragen van uw therapiezolen. Beginnend met een half uur op de eerste dag, wat per dag met een half uur wordt opgevoerd. Zodra u zonder problemen 4 uur per dag op uw nieuwe therapiezolen kunt lopen, is uw lichaam daar volledig aan gewend. Wanneer u na 14 dagen nog problemen ervaart, neem dan contact met ons op voor een afspraak.

7) Wanneer u onder behandeling bent bij bijv. een fysiotherapeut en een oefenprogramma volgt, dan kunt u daarmee gewoon doorgaan. Uw therapiezolen zijn immers onderdeel van het totale behandelplan.

8) Uw therapiezolen zullen gewoonlijk probleemloos passen in alle gangbare schoenen. Voor sporters die hun gewrichten extra belasten (zaalsporters, hardlopers bijv.) is het raadzaam om therapiezolen met extra demping te laten maken. Ook voor sporters is een gewenningsperiode van toepassing, voordat de therapiezolen voortdurend gedragen kunnen worden.

9) Therapiezolen hebben net als alle andere zaken onderhoud nodig. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat een deklaagje na verloop van tijd versleten is of dat er als gevolg van wrijving en zwaartekracht scheurtjes ontstaan in de kurkelementen. Tegen relatief geringe kosten zorgen wij ervoor dat uw therapiezolen weer optimaal hun werk doen.

10) Het komt voor dat een therapiezool door wrijving aan de binnenkant van de schoen een piepje of kraakje veroorzaakt. Een beetje talkpoeder onder de therapiezool of wat kaarsvet op de plaats waar de rand van de therapiezool de binnenkant van de schoen raakt, doet wonderen.

Wellicht geven bovenstaande punten het antwoord op uw vragen. Zijn er zaken niet helemaal duidelijk, belt u ons dan gerust of stel uw vragen per e-mail. Indien gewenst kunt u een afspraak maken.


Houd tot slot nog rekening met het volgende:

U heeft therapiezolen gekregen ter voorkoming van houdingsklachten. Deze klachten zijn als gevolg van langdurige (over)belasting ontstaan. Therapiezolen verhelpen deze klachten niet van de ene op de andere dag. Langzaam maar zeker corrigeren therapiezolen een verkeerde belasting van gewrichten door een verbeterde stand van uw lichaam.


 

 

Neem vrijblijvend contact met ons op:
Ossel Podocentrum Buitenvaart
Buitenvaart 1701
7905 SN Hoogeveen

Telefoonnummer:
0528 - 265 091

Emailadres:
info@osselpcb.nl


 
Ossel Podocentrum Buitenvaart